چرا برای گرفتن ویزاهای گوناگون کشورهای مختلف به وکلا و مؤسسات مهاجرتی نیاز داریم؟
هر فردی که در حوزه کاری خود، نخبه، باتجربه و کاردان باشد، بهترین و کاملترین اطلاعات را دارد. امروزه، باتوجه به رشد روزافزون متقاضیان مهاجرتی، کشورهای مهاجرپذیر، قوانین و ضوابطی را وضع کردهاند که کار مهاجرت را پیچیدهتر و سختتر میکند. یک وکیل مجرب که در زمینه مهاجرت فعالیت مینماید و تجربه دارد، با این قوانین و پیچیدگیها آشنا است.
مؤسسات خدمات مهاجرتی که توسط چنین وکلا یا مشاورانی مدیریت میشوند، میتوانند بهترین روش را پیش پای شما بگذارند و کار شما را آسانتر کنند. مشخص است که شما خودتان هم میتوانید بدون وکیل برای مهاجرت اقدام نمایید. با این حال، تجربه ثابت کرده است بیشتر افرادی که بهطور مستقل اقدام به این کار مینمایند، دستکم برای چندبار اول با شکست مواجه میشوند. علت هم روشن است: ناآشنایی با قواعد و اصول مهاجرت به کشور موردنظر و نداشتن تجربه!
چگونه مؤسسات مهاجرتی کلاهبردار را تشخیص بدهیم؟
سودجویان بسیاری هستند که در قالب مؤسسات مشاوره مهاجرتی میتوانند از شما به طرق مختلف کلاهبرداری مهاجرتی کنند. اولین کاری که شما باید انجام دهید این است که مطمئن شوید مؤسسه موردنظر مجوز رسمی برای ارائه خدمات مهاجرتی دارد. همه افراد و مؤسساتی که در این زمینه کار میکنند، چه وکیل مهاجرت باشند و چه در زمینه امور اقامتی مشاوره بدهند، باید دارای مجوز رسمی از کشور مبدا(ایران) و هم دارای مجوز رسمی از اداره مهاجرت و شهروندی کشور مقصد باشند.
جهت بررسی مجوز رسمی ارائه خدمات مهاجرتی در کشور ایران با وارد کردن نام موسسه مهاجرتی را در پورتال https://www.rrk.ir/News/NewsList.aspx جستجو نمایید.
جهت بررسی مجوز رسمی ارائه خدمات مهاجرتی در کشور کانادا با وارد کردن نام موسسه مهاجرتی را در پورتال https://www.ic.gc.ca/ جستجو نمایید.
و با وارد کردن نام موسسه مهاجرتی خود، مطمئن شوید که مجوز رسمی برای این کار دارد یا خیر. در نظر داشته باشید که یک مؤسسه مهاجرتی ممکن است چند وکیل یا مشاور داشته باشد که هرکدام در یک حوزه مهاجرتی خاص مانند مهاجرتی تحصیلی، کاری، تمکن مالی و… بهصورت تخصصی کار کنند.
البته قرار نیست صرفاً به این قناعت کنیم که یک مؤسسه یا فرد، مجوز رسمی دارد. متأسفانه برخی از این مؤسسات یا افراد هم، برای رسیدن به سود بیدردسر اقدام به کلاهبرداری مهاجرتی از افراد ناآگاه مینمایند. در واقع، کلاهبرداریهای این نوع مؤسسات، زیرکانهتر است. برای مثال، یک وکیل مهاجرتی دارای مجوز رسمی در کشور کانادا را مثال میزنیم. اگر این فرد، در کشور شما، یعنی ایران، مجوز کار و آدرس فیزیکی نداشته باشد، خیلی راحت میتواند پول شما را بگیرد و کاری برای شما انجام ندهد. شما میتوانید از این شخص شکایت کنید اما برای این کار باید آنقدر از وقت، اعصاب و پول خود هزینه نمایید که ارزش رسیدن به پولی که از شما کلاهبرداریشده است را از بین میبرد. پس وکیل یا مؤسسه مهاجرتی را انتخاب کنید که در ایران، مجوز و آدرس فیزیکی دارد.
اهمیت داشتن ارتباط مستقیم با وکیل مهاجرت
شما باید بتوانید بهراحتی با وکیل خود ارتباط مستقیم بگیرید. اگر دیدید که ارتباط با مدیر مؤسسه، مشکل است یا کارکنان دفتر او ادعا میکنند که وی به ایران رفت و آمد ندارد، بدانید که یک جای کار میلنگد و احتمال کلاهبرداری مهاجرتی وجود دارد. مؤسسات مهاجرتی معتبر بسیاری داریم که شما میتوانید به آنها مراجعه کنید. پس وقت و هزینه خود را برای یک شرکت با سابقه مشکوک هدر ندهید.
قرارداد مابین وکیل یا مؤسسه ارائهدهنده خدمات مهاجرتی و متقاضی مهاجرت
مساله دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، قراردادی است که با وکیل یا شرکت موردنظر میبندید. اگر قراردادی را باید امضا کنید که به زبانی غیر از فارسی نوشته شده است و شما با آن زبان آشنا نیستید، بلافاصله قرارداد را امضا نکنید.
در این حالت، سه راه پیش رو دارید:
- اول اینکه شرط کنید تنها قراردادی را امضا میکنید که به زبان فارسی نوشته شده باشد.
- دوم، میتوانید از یک مترجم بخواهید قرارداد موردنظر را با دقت بالا و کلمه به کلمه برای شما ترجمه نماید. در این مورد، ترجمه باید تحتاللفظی باشد و ترجمههای معنایی میتوانند مشکلساز باشند.
- سوم، از یک وکیل دیگر بخواهید که قرارداد را بررسی نماید و ببیند که آیا قرارداد به ضرر شما هست یا نه.
دو مورد دوم و سوم، نیاز به هزینه کردن از طرف شما دارند، اما جلوی ضرر بیشتر شما را میگیرند. در کلاهبرداری مهاجرتی برخی از کلاهبرداران حرفهای، یک قرارداد چندزبانه را جلوی شما میگذارند. پس تا زمانی که از مطابقت کامل قسمتهای مختلف قرارداد با هم مطمئن نشدهاید، بههیچ عنوان چنین قراردادی را امضا نکنید.
هیچ تضمین صددرصدی برای قبول شدن درخواست ویزا وجود ندارد
یک شگرد دیگر در کلاهبرداری مهاجرتی که مؤسسات مهاجرتی کلاهبردار استفاده میکنند، تضمین صددرصدی گرفتن ویزا و اقامت برای شما است. در نظر داشته باشید که اگر حتی از نظر شما و وکیل شما، شانس صددرصدی برای گرفتن ویزا دارید، مسئول رسیدگی به پروندههای متقاضیان در اداره مهاجرت کشور مقصد است. وی تصمیم میگیرد به شما ویزا داده شود یا نه. پس مؤسسات مهاجرتی معتبر مانند موسسه مهاجرتی هلدینگ رسام در همان ابتدای کار شرایط شما را بهطور کامل بررسی مینمایند و میگویند که شانس شما برای گرفتن مثلاً ویزای کار یا اقامت چقدر است، ولی هیچ تضمینی نمیدهند.
دیگران میخوانند: مزایا و معایب ثبت شرکت در کانادا
برای مهاجرت به یک وکیل باتجربه و کاربلد نیاز دارید
اگر وکیل کمتجربه و نابلدی را انتخاب کنید، امکان رد شدن ویزای شما خیلی زیاد خواهد بود. بیایید یک نمونه از این نابلدی را با هم مرور نماییم. فرض کنیم که شما میخواهید برای مهاجرت به کانادا از طریق تحصیلی اقدام نمایید. شما لیسانس و فوقلیسانس عمران دارید، ولی به شما توصیه شده است که برای فوقلیسانس MBA که پذیرش آسانی در مثلاً یکی از دانشگاههای کانادا دارد، اقدام نمایید. همچنین، در رشته خود کار نکردهاید و مثلاً ظرف پنج سال گذشته، شغل شما رستورانداری بوده است.
در قدم اول، باید برای گرفتن پذیرش اقدام نمایید. چون بیشتر دانشگاههای کانادا برای کسانی که از رشتهای غیرمرتبط برای یک رشته خاص درخواست میدهند، کلاسهای پیشنیاز برگذار میکنند. سپس شما همه مدارک خود را آماده مینمایید و در SOP خود نیز دلایل محکمی برای برگشت به ایران بعد از تحصیل ارائه میدهید.
در کمال ناباوری، با وجود همه تلاشها و هزینههایی که کردهاید، درخواست ویزای تحصیلی شما رد میشود! چرا؟ چونکه وکیل شما نمیدانسته و یا به شما نگفته است که مدارک دانشگاهی، شغل شما و رشتهای که برای آن پذیرش گرفتهاید، با هم مطابقت نداشتهاند. از نظر مسئول اداره مهاجرت، چنین عدممطابقتی نشانه عدمتمایل شما به برگشت به ایران است و تقاضای ویزای شما را رد مینماید.
از این دست نمونهها، بسیار است و سالانه چند صد تقاضای ویزا به همین دلایل ساده رد میشوند. وکیل شما هم ضرر نخواهد کرد! در بیشتر قراردادها عنوان میشود که درصورت رد شدن تقاضا، بهعنوان نمونه، ده درصد از مبلغ پرداختی شما کم میگردد و مابقی مستردد میشود.
اهمیت داشتن آدرس فیزیکی درست و نمونه تقاضای ویزای پذیرفتهشده
اگر میخواهید دچار کلاهبرداری مهاجرتی نشوید، حتماً سعی کنید وکلا یا مؤسسات مهاجرتی را انتخاب نمایید که وبسایت، صفحه اجتماعی و آدرس فیزیکی معتبری داشته باشند و به شما نمونه کار ارائه دهند. نمونه تقاضاهای پذیرفتهشده که به شما نشان داده میشوند، مشخص میکنند که وکیل یا مؤسسه مزبور تا چه حد در کار خود خبره است.
نحوه دریافت هزینه توسط وکلا و مؤسسات مهاجرتی
نکته مهم دیگر در ارتباط با راستیآزمایی مؤسسات مهاجرتی، نحوه دریافت هزینه مشاوره و خدمات این مؤسسات است. اول از همه باید شماره حساب ارائهشده به شما، به نام خود وکیل یا مشاور مجوزدار و بهتر از آن، به نام مؤسسه مهاجرتی باشد. اگر شماره حسابهای ارائهشده به شما، به نامهایی غیر از فرد اصلی و یا شرکت است، احتمال اینکه با یک کلاهبردار مهاجرتی سروکار داشته باشید، بسیار زیاد میباشد.
در برخی موارد، افراد کلاهبردار، درخواست پرداخت هزینه از طریق صرافیها را دارند. از آنجا که شما پول ریالی به صرافی پرداخت مینمایید و شخص کلابردار معادل آن را به دلار یا یورو از همان صرافی دریافت میکند، پیگیری پرداختها و شکایت قانونی بسیار دشوار، زمانبر، پرهزینه و در بسیاری مواقع بینتیجه خواهد بود.
موارد مهم درباره جاب آفر و ورکپرمیت
بسیاری از افراد برای رسیدن به موقعیت شغلی بهتر و درآمد بالاتر، اقدام به مهاجرت کاری مینمایند. اولین اقدام برای این نوع مهاجرت، گرفتن جاب آفر یا پیشنهاد شغلی از یک شرکت یا کارفرمای تائیدشده در کشور موردنظر است. همچنین، داشتن جاب آفر بهتنهایی به معنی گرفتن ویزای کاری نیست و شما باید شرایط موردنظر کشور مقصد را داشته باشید تا ویزا برای شما صادر شود. گرفتن جاب آفر از یک کارفرما، مراحل زیادی دارد و یکی از این مراحل، مصاحبههای حضوری یا ویدئویی با کارفرما است.
-
کلاهبرداری مهاجرتی از طریق نداشتن مهارت زبان
حالا فرض کنیم شما میخواهید یک جاب آفر از یک کارفرمای کانادایی بگیرید، اما تسلط کافی به زبان انگلیسی (یا در برخی موارد زبان فرانسه) ندارید. در این صورت، شما نمیتوانید ارتباط زبانی با کارفرما برقرار نمایید و در مصاحبهها موفق نخواهید شد.
بسیاری از مؤسسات مهاجرتی کلاهبردار به شما این تضمین را میدهند که میتوانند بدون نیاز به دانستن زبان کشور مقصد، برای شما جاب آفر بگیرند. معمولاً در این حالت از شما خواسته میشود که یک فرم را به زبان فارسی پر کنید و به سؤالاتی که برای شما فرستاده میشود، در یک فایل صوتی یا ویدئویی پاسخ دهید. سپس با گرفتن هزینه، یک جاب آفر تقلبی یا صرفاً یک فرم اپلای به زبان انگلیسی برای شما ارسال میشود. زمانی که شما برای ویزا اقدام مینمایید، متوجه میشوید که مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاید.
-
کلاهبرداری مهاجرتی از طریق LMIA
علاوه بر جاب آفر، شما باید مجوز LMIA هم بگیرید که کلاهبرداری مهاجرتی در این زمینه نیز زیاد صورت میگیرد. به بیان دیگر، یا یک مجوز LMIA جعلی برای شما درست میکنند و یا تنها فرم پرشده درخواست LMIA برای شما ارسال میشود.
-
کلاهبرداری مهاجرتی در صدور ویزا
برخی از مؤسسات پا را از این هم فراتر میگذارند و خودشان تضمین میدهند که با استفاده از همین جاب آفر، برای شما ویزای کاری یا ورک پرمیت کانادا خواهند گرفت. این نوع کلاهبرداری به این صورت خواهد بود که پاسپورت شما را میگیرند و مهر یک ویزای تقلبی را در پاسپورت شما درج مینمایند. شما وقتی متوجه این موضوع میشوید که همه کارهای خود را کردهاید، بلیط کانادا را گرفتهاید و در فرودگاه هستید. متاسفانه این نوع کلاهبرداری مهاجرتی علاوه بر بر باد رفتن پول، عواقب قانونی نیز برای شما خواهد داشت.
حتی اگر در فرودگاه هم متوجه این مساله نشوند، به محض ورود به خاک کانادا، تقلبی بودن ویزای شما آشکار میگردد. در بهترین حالت، کشور کانادا شما را دیپورت خواهد کرد. با این همه، اگر نتوانید ثابت نمایید که مورد کلاهبرداری قرار گرفتهاید، ممکن است تا پنج سال از ورود به کشور کانادا با هر نوع ویزایی منع شوید. برای اینکه دچار چنین مشکلاتی نشوید، از مؤسسه یا شخص مزبور بخواهید که ارسال پاسپورت به سفارتخانه برعهده خودتان باشد. اگر با این درخواست شما مخالفت شد و یا دلایل بسیاری برای انجام این کار توسط خودشان آوردند، به احتمال بسیار زیاد قصد کلاهبرداری از شما را دارند.
در برخی موارد کلاهبرداری مهاجرتی ویزایی که برای شما صادر مینمایند، یک ویزای معتبر میباشد اما بهجای ویزای کاری، مثلاً ویزای توریستی برای شما صادرشده است. در اینترنت جستجو کنید و انواع ویزاها و حروف مشخصکننده دسته آنها را بشناسید. ویزای کاری، با حرف W و ویزاهای توریستی با حرف V مشخص میشوند.
اگر از تخصص خاصی برخوردار نیستید، مدرک دانشگاهی مرتبط با شغل موردنظر خود ندارید و سطح آشنایی شما به زبان کشوری که میخواهید به آنجا مهاجرت نمایید، پائین است، شانس بسیار زیادی برای گرفتن جاب آفر از کارفرماهای آن کشور نخواهید داشت. بهعلاوه، همه کشورها متناسب با نیاز خود، نیروی کار متخصص میگیرند و حتی با وجود گرفتن جاب آفر هم شانس گرفتن ویزای کاری، بسیار پائین خواهد بود.
کلاهبرداری مهاجرتی از متقاضیان ویزای جاب سیکر
برخی از کشورها، مانند کشور آلمان، نوع دیگری از ویزای کاری را صادر مینمایند که ویزای جاب سیکر نام دارد. این ویزا، یک ویزای موقت شش ماهه است که به شما اجازه میدهد در این کشور، یک شغل متناسب با مدرک دانشگاهی و سابقه شغلی خود پیدا کنید. در این حالت نیز، دانستن زبان و تخصص کاری اهمیت بالایی دارد. اگر طی شش ماه نتوانید یک جاب آفر از کارفرماهای تائیدشده آن کشور بگیرید، باید به ایران برمیگردید.
برخی از مؤسسات برای کلاهبرداری مهاجرتی با وعده اینکه مثلاً در آلمان برای تخصص شما کار زیاد است، این نوع ویزا را به شما پیشنهاد میدهند. با این همه، در نظر داشته باشید که هیچ تضمینی برای پیدا کردن شغل در یک کشور دیگر وجود ندارد. توجه داشته باشید که ویزای جاب سیکر تنها مختص به کشور آلمان نیست و کشورهای اروپایی دیگری نیز مانند اتریش، این ویزا را صادر مینمایند. قبل از اقدام، حتماً تحقیق کنید و ببینید که آیا این ویزا برای ایرانیان هم صادر میشود یا نه. کلاهبرداران مهاجرتی با گرفتن مبالغ بالا و جعل این نوع ویزا، پول زیادی به جیب میزنند.
کلاهبرداری مهاجرتی در سیستمهای مهاجرتی مبتنی بر امتیاز
سیستم اکسپرساینتری، یکی از سیستمهای مهاجرتی میباشد که افراد بیشماری از نقاط مختلف دنیا را بهخود جلبکرده است. برای ورود به این سیستم، یک حداقل امتیاز تعریفشده است. اما کسانی از این سیستم دعوتنامه دریافت میکنند که بیشترین امتیاز را نسبت به سایر متقاضیان کسب کرده باشند.
وکلای مهاجرتی که با این سیستم آشنا هستند، مانند وکلای موسسه مهاجرتی هلدینگ رسام میدانند که امکان بالا آمدن اسم شما در این سیستم با حداقل امتیاز، امری کاملاً محال و دستنیافتنی است. با این همه، این نکته مهم را به شما نمیگویند و شما دستکم دو سال به امید واهی گرفتن دعوتنامه، وقت خود را هدر میدهید. این کار، نوعی کلاهبرداری مهاجرتی محسوب میگردد. زیرا یک وکیل کاربلد و باوجدان، از همان ابتدا این نکته را به شما گوشزد خواهد کرد. علاوه بر این، به شما خواهدگفت که از چه طرقی میتوانید امتیاز خود را در این سیستم بالا ببرید.
یکی از راههای بالابردن امتیاز در سیستم اکسپرس اینتری کانادا، گرفتن جابآفر از یک کارفرمای استانی یا فدرال است. کسانی که بتوانند در یکی از PNP ها (برنامههای استانی مهاجرت نیروی کار ماهر و نیمهماهر)، بهعنوان نامزد استانی معرفیشوند، 600 امتیاز اضافه میگیرند. این امر، تاحدودی دریافت دعوتنامه از اکسپرساینتری برای درخواست اقامت دائم کانادا را تضمین خواهدکرد. البته این روش، معایب خاص خود را هم دارد که خارج از بحث است.
یکی از روشهای کلاهبرداری مهاجرتی کلاهبرداری برخی سودجویان با وعده گرفتن نامزدی استانی یا دعوتنامه کاری استانی برای متقاضیان است. این نوع کلاهبرداری، مختص به ایران نیست و هرساله قربانیان زیادی از سرتاسر دنیا میگیرد. ساخت شرکتهای قلابی و وعده ارائه جابآفر یا دعوتنامه از کارفرمایان فدرال یا استانی در ازای پرداخت پول توسط شما، یکی از ترفندهای شناختهشده این دسته از کلاهبرداران است. توجه داشتهباشید که در قوانین کشور کانادا، دریافت پول در ازای جابآفر یا دعوتنامههای استانی و فدرال، جرم محسوب میشود.
کلاهبرداری مهاجرتی از متقاضیان مهاجرت تحصیلی
برای بسیاری از افرادی که متقاضی تحصیل در دانشگاههای اروپا، آمریکا و کانادا هستند، گرفتن بورسیه کامل مهم است. برخی از مؤسسات مهاجرتی با تضمین گرفتن چنین بورسیه و فاندهایی، متقاضیان بسیاری را به سمت خود جلب مینمایند. اول اینکه شما باید رزومه تحصیلی بسیار قوی برای دریافت چنین بورسیههایی داشته باشید. دوم اینکه چنین فرصتهایی بسیار محدود هستند و شما رقبای بسیاری از سرتاسر دنیا خواهید داشت. سوم اینکه شما باید نظر مساعد کمیته بورسیه یا استادی که فاند یا بورسیه باید زیر نظر او داده شود را جلب نمایید. در واقع، برای قبولی درخواست شما هیچ تضمین صددرصدی وجود ندارد. پس گول چنین تبلیغاتی را نخورید تا گرفتار این نوع کلاهبرداری مهاجرتی نگردید.
کلاهبرداری مهاجرتی از متقاضیان مهاجرت با تمکن مالی
مهاجرت از طریق تمکن مالی مختص کسانی است که سپرده مالی و درآمد جاری بالایی برخوردار هستند. این نکته از چشم مؤسسات مهاجرتی کلاهبردار، پوشیده نیست. در نتیجه، این روش مهاجرتی میتواند زمینه بسیار مناسبی برای کلاهبرداری مهاجرتی باشد. گرفتن ویزای تمکن مالی بهویژه برای کشورهابی مثل پرتغال، کار آسانی نمیباشد. در این زمینه به مشاوره یک وکیل خبره و باتجربه مانند وکلای موسسه مهاجرتی هلدینگ رسام نیاز دارید. قبل از بستن قرارداد با یک وکیل مهاجرت یا مؤسسه مهاجرتی، حتماً مطمئن شوید که تجربه کافی در این زمینه را دارند. برای اطمینان میتوانید نمونههای موفق آنها در این زمینه را بررسی نمایید. صحبت با کسانی که قبلاً با کمک این مؤسسه یا وکیل موفق به دریافت ویزای تمکن مالی شدهاند نیز بسیار مفید خواهد بود.
سرمایهگذاری، ثبت شرکت، خرید ملک و راهاندازی کسبوکار
هر کشوری، برای سرمایهگذاری، ثبت شرکت، خرید ملک و مواردی از این قبیل، قوانین حقوقی و جزائی خاص خود را دارد. برای چنین مواردی، حتماً به مشاوره یک وکیل حاذق نیاز خواهید داشت. برخی از قوانین وضعشده نیز مختص افراد خارجی است. وکیلی که انتخاب میکنید، باید آشنایی کاملی با همه این قوانین داشته باشد. مطمئن شوید که وکیل شما، علاوه بر داشتن پروانه و مجوز وکالت معتبر، از تجربه کافی در زمینه شیوههای سرمایهگذاری، ثبت شرکت یا خرید ملک در کشور موردنظر شما نیز برخوردار است.
جعل سند و پرهیز از گفتن حقایق
مهاجرت قانونی به یک کشور دیگر، میتواند پیچیده و در بسیاری از موارد، زمانبر باشد. برخی از مؤسسات مهاجرتی، برای اینکه بتوانید بیدردسر نوع خاصی از ویزا را بگیرید، به شما پیشنهاد جعل اسناد درخواستی را میدهند. توجه داشته باشید که صحت تمامی مدارک، مثل اسناد بانکی، اسناد امول منقول و غیرمنقول، سوابق کاری، سوابق تحصیلی، ازدواج یا طلاق توسط کارفرماها، دانشگاهها و اداره مهاجرت بررسی میشود. برخی اوقات پرهیز از نگفتن حقایق، شاید در ابتدا رفتن شما به یک کشور را ممکن کند، اما میتواند بعداً برای شما مشکلساز شود.
جمعبندی
نمونههایی ذکر شد، تنها بخش کوچکی از شگردهای کلاهبرداران مهاجرتی هستند. با افزایش متقاضیان مهاجرت در سرتاسر دنیا، کلاهبرداری مهاجرتی نیز شکل گستردهتر و پیچیدهتر پیدا میکند. توصیه آخر ما به شما این است که تا قبل از قطعی نشدن حضورتان در کشور مقصد، پلهای پشت سر خود در ایران را خراب نکنید. دست حراج به اموال و داراییهای خود در ایران نزنید. ممکن است به هر دلیلی، تقاضای شما برای اقامت رد شود. همیشه پنجرهای برای بازگشت باز بگذارید تا سرافکنده و نادم مجبور به کمک گرفتن از دوستان و اقوام نشوید.